Αδιαφορία της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ για τους νέους αγρότες

Αδιαφορία της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ για τους νέους αγρότες

Αρ. Πρωτ. 10726/27.05.2010

Προς Υπουργό

- Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων

 

Σε κατάσταση ομηρίας και αβεβαιότητας για το μέλλον τους φαίνεται να έχουν επέλθει οι νέοι αγρότες σε όλη τη χώρα που έχουν καταθέσει τα χαρτιά τους για να ενταχθούν στο Πρόγραμμα Νέων Αγροτών, Μέτρο 112, ΠΑΑ 2007-13. Δεκατέσσερις μήνες έχουν περάσει από την ημερομηνία πρόσκλησης στο πρόγραμμα 1422/27-1-2009 του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και ακόμα δεν έχουν λάβει καμία απάντηση για την πορεία των αιτήσεών τους. Μόνο στο νομό Θεσσαλονίκης οι νέοι αγρότες που βιώνουν την απαξίωση που τους οδηγεί στον επαγγελματικό αποκλεισμό αριθμούν τους 429, ενώ σε όλη τη χώρα ανέρχονται στις 8.500 νέους αγρότες.

Επιπλέον, η νέα διοικητική διάρθρωση της χώρας με το σχέδιο Καλλικράτης μπορεί να οδηγήσει σε νέα δεδομένα στον χάρτη της αγροτικής παραγωγής της χώρας και συνεπώς να οδηγήσει σε αποκλεισμό κάποιους από τους ενδιαφερόμενους που έχουν κάνει αίτηση για συμμετοχή στο πρόγραμμα προκειμένου να λάβουν την επιδότηση που μπορεί να φτάσει  στο ποσό των 40.000 ευρώ.

Κατόπιν τούτων ερωτάται η αρμόδια Υπουργός:

- Για ποιους λόγους έχει καθυστερήσει τόσο η εξέταση των φακέλων των συμμετεχόντων στο Πρόγραμμα Νέων Αγροτών;

- Σε τι ενέργειες προβλέπεται να προβεί άμεσα το αρμόδιο Υπουργείο, ώστε να προχωρήσει η διαδικασία ένταξης των αιτούντων και δικαιούχων στο Πρόγραμμα Νέων Αγροτών;

Απάντηση Υπουργείου